Zemin Sondajı
- Kategorisi: Sondaj
Açıklama
Genel olarak sondaj zemine çapı 5-30 cm olabilen bir delik açma işlemine verilen addır. İnşaat işleri için açılan sondajların derinlikleri 3-5 metre den bir kaç yüz metreye kadar değişmektedir. Sondajlar, el burguları, motorlu burgular ve dönmeli sondajlar olmak üzere sınıflandırılabilirler. El burguları ile sondaj sığ derinlikler için (3-5) uygundur. El burguları genellikle çok sert olmayan kohezyonlu zeminler için uygundur. Sert çakıllı taşlı zeminler için uygun değildir. Motorlu burgularla Sondaj, ya elle taşınabilir portatif, küçük motorlu tipte veya kuleli (iskeleli) türde olabilir. Dönel (Rotari) sondajda ucuna çeşitli kesici uçlara takılabilen birbirine vidalanmış su borusuna benzer boru (tij) bastırarak döndürülebilen bir motor bulunur. Motor ve kule sistemi doğrudan yer üzerine yerleştirilebildiği gibi, hareketli bir sistem üzerine de oturtulabilir.
Sondaj, Örselenmiş ve örselenmemiş Örnek alımı, arazi deneylerinin uygulanması ve litolojideki derinliğe bağlı değişimin gözlenmesi amacıyla yapılır. Bu işlemler, sığ derinliklerde el burgusu kullanılarak yapılabileceği gibi, Sondaj makinalarıyla karotlu ilerleme yapılarak da gerçekleştirilebilir. Alınacak karot örneklerinin çaplarının deney standartlarının ön gördüğü boyutlara uygun olması gerekir.
Sondajların dizilimi ve aralıkları jeolojik koşullara göre belirlenmektedir. Ayrıca önceden belirlenen bir karelaj sistemine göre ve çalışmanın amacına uygun derinliklere kadar yapılmak üzere sondaj aralıkları tayin edilebilir.